Trappers Bolderberg

"Where girls grow strong and boys become men."

kapoenen-zeehondjes copy

Kapoenen

Kapoenen zijn 6 tot 8 jaar. Bij zeescouting noemen we ze zeehondjes. Ze ontdekken al spelend wat het is om scout of gids te zijn.

Het leven van een kapoen is vol spel en fantasie. De leiding bedenkt spelen op maat van kapoenen. Wat vinden ze leuk en wat kunnen ze al op die leeftijd?

Kapoenen spelen per tak. In sommige groepen telt een kapoenentak 15 leden, in andere 50. Maar er zou overal een leider of leidster voor elke zes kapoenen moeten zijn. En minstens twee leiders of leidsters in totaal.

Kapoenen

takteken_zeekabouters-welpen_hr_rgb copy

Een welp:

• is tussen 8 en 11 jaar,
  • zit meestal in 3e, 4e of 5e leerjaar,
  • groeit een millimeter per week,
  • krijgt er op een jaar drie tanden bij,
  • wordt elke week 5 gram zwaarder.

Kabouters en welpen hebben veel energie. Hun enthousiasme kent soms geen grenzen. Ze bouwen graag kampen, verzinnen een geheime taal en halen kattekwaad uit. Hun vrienden staan centraal.

takteken_jonggidsen-jongverkenners-scheepsmakkers_hr_rgb

Jonggivers

Jonggivers zijn tussen 11 en 13 jaar oud.

Jonggivers houden van avontuur en steken graag de handen uit de mouwen. Ze vinden het leuk om inspraak te hebben en gaan graag nieuwe uitdagingen aan: vlottentocht, koken op houtvuur, slapen in patrouilletenten. Jonggivers leren samenwerken, engagement tonen en zich inzetten voor anderen. Zo ontdekken ze stilaan wat scouting echt inhoudt en leggen hun belofte met trots af.

Jonggivers zitten op de wip tussen kind en puber. Hun leefwereld verandert razendsnel en wordt plots veel complexer.  Al die veranderingen zijn soms overweldigend. Op geen enkele leeftijd verschillen kinderen zo fel van elkaar als bij de jonggivers. Vrienden, hun plaats in de groep en de ontwikkeling van hun eigen identiteit en stijl zijn voor jonggivers belangrijk.

Jonggivers

gidsen-verkenners copy 2

Givers

Van 14 tot 16 jaar wordt vooral aandacht besteed aan het zelfstandig worden. Met de 5 werkvormen (patrouillewerking, het parlement, de projectwerking, de interessewerking, het manifest en het charter) tracht men een aanzet te geven naar alle aspecten die zelfstandig worden inhoudt. Bij de zeeverkenners worden tijdens de wintermaanden het materieel opgeknapt en leunen de activiteiten sterk aan bij de gewone scouts, tijdens de zomermaanden blijft het water hun terrein.

Givers

takteken_jins-loodsen_hr_rgb copy 3

Jin

Jins zijn 17 of 18 jaar. Ze zijn de oudste leden binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen. Jin staat voor ‘Jij en Ik een Noodzaak’.

Jins zijn op zoek naar zichzelf en naar nieuwe ervaringen. Ze staan op het punt om belangrijke keuzes te maken en dromen en fantaseren er op los. Ieder op zijn eigen manier.

Jins leven één jaar intens samen en steken hun eigen jaar en kamp ineen. Al doende leren ze samenwerken en verantwoordelijkheden opnemen. Ze maken ook al eens kennis met leiding geven.

Jin